Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
 
Εφημερίδα "Αλήθεια" 5/7/2010
 
 
 
 
Άδεια τσιγάρων σε γυναίκα εκδότη
Β. Αναγνωστόπουλος και Φ. Αλεξάκος κοντραρίστηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με αφορμή μια άδεια πώλησης τσιγάρων που έδωσε η Νομαρχία στην σύζυγο εκδότη εφημερίδας

Η άδεια ανακλήθηκε μετά από θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση αυτή στην πόλη της Καρδίτσας

Τι ειπώθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης

Μία περυσινή απόφαση του Νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου προκάλεσε τη «διαμάχη» ανάμεσα στον ίδιο και στον πρώην Νομάρχη κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο. Η «κόντρα» ξέσπασε στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συνεδρίου της Τρίτης 29/6/2010, όταν ο κ. Αναγνωστόπουλος με ερώτησή του ζήτησε από τον κ. Αλεξάκο να εξηγήσει με ποια κριτήρια ενέκρινε άδεια πώλησης καπνού στην σύζυγο εκδότη  εφημερίδας...  η οποία τελικά ανακλήθηκε ένα σχεδόν χρόνο μετά. Η εν λόγω άδεια έχει έκτοτε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την «κόντρα» τέως και νυν Νομάρχη στο Ν.Σ. της περασμένης Τρίτης.

Η ερώτηση που προκάλεσε την ακύρωση της άδειας

Ο κ. Αναγνωστόπουλος θεώρησε αυτήν την αδειοδότηση «προϊόν πιέσεων από τον εκδότη προς τον κ. Αλεξάκο». Συγκεκριμένα, στην προφορική του ερώτηση, ο τέως Νομάρχης είπε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Αλεξάκος έδωσε άδεια πώλησης καπνού εντός αστικής ζώνης σε άτομο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και μάλιστα χωρίς καν να διαθέτει κατάστημα πώλησης. Πιστεύω ότι η ....και ο σύζυγός της είναι από τα ισχυρότερα οικονομικά ονόματα στην Καρδίτσα και δεν αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό του κ. Αλεξάκου, κατά τη στιγμή της έγκρισης της άδειας. Στα οχτώ χρόνια της δικής μου θητείας ως Νομάρχης δεν υπέκυψα ποτέ σε πιέσεις, από όπου κι αν προήλθαν αυτές».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι η ... δεν πληρεί καμία απολύτως προϋπόθεση από αυτές που ζητά η σχετική νομοθεσία. «Κατηγορεί» δηλαδή τον κ. Αλεξάκο ότι παρατύπησε ή εν πάση περιπτώσει δεν ακολούθησε κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία.
Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε σε ισχυρισμό του νυν Νομάρχη ότι «επί των δικών του ημερών είχαν δοθεί 30 τέτοιες άδειες, ενώ σήμερα επί θητείας Αλεξάκου μόλις 24», λέγοντας πως «μπορεί να δόθηκαν 6 παραπάνω σε οκτώ χρόνια θητείας του απ’ ότι στα τεσσερα χρόνια του κ. Αλεξάκου, αλλά καμία από αυτές δεν ανακλήθηκε ποτέ και καμία δεν προκάλεσε τόσο ντόρο, αφού όλες ήταν νομιμότατες και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία».
Να διευκρινίσουμε βεβαίως ότι σήμερα αυτή η συγκεκριμένη άδεια δεν ισχύει. Έχει επισήμως ανακληθεί, με το αιτιολογικό ότι η ..... δεν λειτούργησε ποτέ το κατάστημα που είχε δηλώσει ως έδρα, ώστε να αδειοδοτηθεί. Το κατάστημα θα λειτουργούσε επί των οδών Καποδιστρίου & Κολοκοτρώνη και θα είχε τη μορφή Μίνι Μάρκετ. Η άδεια ανακλήθηκε στις 25 Ιουνίου 2010, ενώ είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2008!!!

Η άποψη του νυν Νομάρχη κ. Αλεξάκου στο Ν.Σ.

Ο κ. Αλεξάκος απάντησε άμεσα στο ερώτημα του κ. Αναγνωστόπουλου, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως παρατυπία ή ακόμα χειρότερα, παρανομία. Όλα έγιναν όπως ακριβώς το προβλέπει ο νόμος. Κάποιος ζήτησε άδεια πώλησης καπνού, κατέθεσε αίτηση, εξετάσαμε τα δικαιολογητικά και βάση αυτών ην εγκρίναμε. Δεν μα ενδιέφερε ποιος έκανε την αίτηση, αν δηλαδή ήταν πλούσιος ή φτωχός. Είχαμε μία αίτηση, είχαμε κάποιες αδιάθετες κι απλά κρίθηκε σκόπιμο να εγκριθεί. Αυτό είναι όλο. Αργότερα βεβαίως, όταν διαπιστώσαμε ότι το δηλωθέν ως έδρα κατάστημα τύπου Μίνι Μάρκετ δεν λειτούργησε ποτέ, ανακαλέσαμε αμέσως την παραπάνω άδεια, αφού ούτως ή άλλως ήταν ανενεργή. Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άστοχος όλος αυτός ο θόρυβος».
 
Σημείωση: Το όνομα της συζύγου του εκδότη υπάρχει στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Εμείς το αφαιρέσαμε για να βάλουμε κουίζ: Ποια είναι η κυρία;
 

2 σχόλια: